Toată lumea din Anglia va primit gratuit două teste anti-COVID pe săptămână

Toată lumea din Anglia va primit gratuit două teste anti-COVID pe săptămână

Guvernul britanic vrea să extindă programul de testare al populației, astfel că va oferi tuturor tuturor cetățenilor din Anglia câte două testa rapid anti-COVID, pe săptămână, relatează BBC News. Programul va fi lansat pe 9 aprilie.

Kiturile, care pot da rezultate în aproximativ 30 de minute, vor fi disponibile gratuit atât în centrele de testare, cât și în farmacii şi prin poştă.

Testele sunt deja oferite elevilor și familiilor acestora, precum și celor care trebuie să plece de acasă pentru a munci. Testele rapide se adresează celor fără simptome Covid și pot fi luate acasă.

În situația în care o persoană are rezultat pozitiv, aceasta trebuie să se autoizoleze împreună cu familia sa. Apoi pot cere să facă un test PCR, folosit de obicei de britanici pentru cazurile simptomatice. Testul va trimis la un laborator, iar dacă rezultatul se dovedește a fi negativ, perioada de carantină se termină imediat.

Secretarul pentru sănătate a spus că planul va ajuta la eliminarea viitoarelor focare de COVID-19, însă sunt şi persoane care critică sistemul şi spun că riscă să ducă la o risipă de bani „scandaloasă”.

Măsura vine într-o perioadă în care premierul Boris Johnson urmează să se întâlnească cu membrii Cabinetului pentru a decide relaxarea unor restricții din Anglia, începând cu 12 aprilie. Magazinele neesenţiale vor fi redeschise şi localurile îți vor putea servi clienţii în aer liber.

„Pe măsură ce continuăm să facem progrese în programul nostru de vaccinare şi cu foaia noastră de parcurs, relaxând cu atenţie restricţiile în curs, testarea rapidă regulată este şi mai importantă pentru a ne asigura că aceste eforturi nu sunt irosite”, a declarat premierul.

Până sâmbătă, peste 5 milioane de oameni au primit ambele doze ale vaccinului împotriva coronavirusului în Marea Britanie.

Libertatea