Turism de pandemie. Un orășel din nordul Italiei construiește un cartier pentru cei care lucrează online

Turism de pandemie. Un orășel din nordul Italiei construiește un cartier pentru cei care lucrează online

În Sant’Alessio
con Vialone, un orășel
de nici o mie de
locuitori din nordul Italiei, se
construiește din deșeuri rămase de la
prelucrarea orezului, un cartier gândit special pentru cei care
lucrează de la distanță.

Sant’Alessio con Vialone este recunoscut în întreaga Italie pentru producția de orez din zonă, scrie Corriere della Sera. Iar mai nou, și pentru proiectul de reamenajare urbană prin care o piață întreagă va fi reamenajată după nevoile celor aflați în telemuncă. Clădirile, magazinele și spațiile de lucru vor fi făcute din deșeurile prelucrării orezului, adică din paie și coji.

Cartierul se va numi Wood Hut, va fi ecologic și va cuprinde un centru multifuncțional cu bibliotecă și spații de activități pentru copii. Va avea și magazine, și o piață pentru producătorii locali.

Proiectul este realizat de autoritățile locale împreună cu Departamentul de Inginerie și Arhitectură al Universității din Pavia și a fost ales în urma unui concurs studențesc. Cele trei studente care au câștigat au vrut să pună în valoare specificul zonei și au înlocuit cărămizile clasice cu materiale făcute din resturi de orez. Paiele de orez vor fi amestecate cu lut și vor umple pereții exteriori care vor fi din lemn și pal.

Autoritățile speră că vor putea astfel să creeze o destinație pentru un altfel de turism, cel de muncă și se așteaptă ca locuitorii din orașele apropiate, cum sunt Pavia sau Milano, să își dorească din când în când să schimbe peisajul.

Proiectul
este acum în studiu de fezabilitate. Construcția se va ridica la 2
milioane de euro.

Libertatea