Ucraineanul care „transformă moartea în viață”: Pictează icoane pe cutiile de muniție și strânge bani pentru un spital de campanie

Ucraineanul care „transformă moartea în viață”: Pictează icoane pe cutiile de muniție și strânge bani pentru un spital de campanie

Oleksandr Klimenko a început proiectul „Cumpără o icoană – salvează o viață” în 2014, după ce a vizitat o bază militară și a realizat similitudinile dintre materialul din care este construită o cutie de muniție militară și lemnul pe care este pictat o icoană, relatează agenția Reuters, citată de HotNews. Artistul a strâns în jur de 300.000 $ din vânzarea operelor sale, bani care folosiți pentru dotarea unui spital de campanie care tratează soldați răniți în conflictul din estul Ucrainei.

Prima sa lucrare pe lemn din capacul unei cutii de muniție, pe care a împrumutat-o de la baza militară, a fost o icoană bizantină cu Fecioara Maria ținându-l pe Pruncul Iisus. Klimenko a afirmat că icoana arăta ca și când ar avea o vechime de cel puțin 800 de ani.

Experimentul i-a făcut pe artist și pe soția acestuia, Sofia Atlantova, să demareze un proiect caritabil, prin care să strângă bani pentru un spital de campanie.

De la lansarea sa, în 2015, campania a strâns peste 300.000 de dolari, iar operele de artă ale lui Klimenko au fost expuse în Belgia, Germania, Canada, Statele Unite și alte țări, inclusiv în România, a scris portalul Medbat.org.ua.

Klimenko spune că proiectul denumit „Cumpără o icoană – salvează o viață” se bazează pe ideea de a transforma moartea, simbolizată de cutiile de muniție, în viață, simbolizată de icoane.

„O cutie de muniție – ca un sicriu – este luată din subsol unde a fost depozitată anterior. Odată ce este deschisă, moartea scapă și distruge totul în jurul ei”, a declarat artistul pentru Reuters. „O transformăm prin pictarea vieții”, a subliniat acesta.

Luptele dintre trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Moscova din regiunea Donbas din estul țării au ucis în jur de 14.000 de persoane din 2014, potrivit Kievului.

„Majoritatea oamenilor se gândesc la acest război ca fiind ceva foarte îndepărtat… A fost important pentru mine să le arăt că războiul este real, că această cutie de muniție este reală și că a conținut arme reale care omoară oameni”, spune Klimenko.

Foto principal: Profimedia. Galerie foto: Medbat.com.ua

Libertatea