Un incident la o instalație de îmbogățire a uraniului, denunțat drept „terorism nuclear” în Iran

Un incident la o instalație de îmbogățire a uraniului, denunțat drept „terorism nuclear” în Iran

Ali-Akbar Salehi, șeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OIEA), a descris duminică drept „terorism nuclear” un incident electric înregistrat în timpul dimineţii la instalaţia de îmbogăţire a uraniului din localitatea Natanz, transmit AFP, Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Ali-Akbar Salehi a îndemnat comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să „acţioneze împotriva acestui terorism nuclear” şi a avertizat că ţara sa „îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva autorilor săi”.

În comunicatul șefului OIEA, care a fost difuzat de televiziunea de stat din Iran, nu a fost acuzat niciun grup sau stat pentru acest atac şi nu s-a oferit nicio indicaţie a stării instalaţiilor afectate.

Purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, anunțase, mai devreme, că în cursul dimineţii s-a produs o „pană de curent” de origine suspectă la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz.

Acestă uzină reprezintă unul dintre principalele centre ale programului nuclear al Iranului, unde cu o zi înainte au fost lansate noi cascade de centrifuge interzise de acordul nuclear iranian din 2015.

În Natanz, o instalaţie de aproximativ 100.000 de metri pătraţi construită la opt metri sub pământ, a avut loc o explozie pe 2 iulie 2020, într-o sală de asamblare a centrifugelor avansate

La momentul respectiv, acest incident a fost drept „sabotaj” de către autoritățile iraniene.

FOTO: EPA

Libertatea