Un pilot rus va primi 500.000 de dolari recompensă, după ce a deturnat un elicopter militar și l-a predat ucrainenilor

Un pilot rus va primi 500.000 de dolari recompensă, după ce a deturnat un elicopter militar și l-a predat ucrainenilor

Pilotul rus Maxim Kuzminov, care a aterizat cu un elicopter Mi-8 la una dintre bazele aeriene ucrainene, va primi o recompensă de 500.000 de dolari, transmite Ukrayinska Pravda, preluată de Meduza, citându-l pe Andrei Iusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării.

„Există o legislație oficială, o lege corespunzătoare, semnată de președintele Ucrainei în aprilie 2022, cu privire la despăgubiri adecvate în cazul în care o persoană trece de partea Ucrainei împreună cu echipamente”, a spus Iusov, care le-a cerut soldaților ruși să urmeze exemplul lui Kuzminov.

„Ucraina este un stat de drept democratic, ne îndeplinim propriile obligații și [aderăm] la dreptul internațional. Prin urmare, încă o dată, acei ruși care nu vor să devină criminali de război, vă rog să renunțați, să treceți de partea ucraineană și să vă apărați propria onoare și conștiință, luptați împotriva regimului Putin”, a adăugat reprezentantul GUR.

Aterizarea elicopterului rus Mi-8 la baza aeriană ucraineană din regiunea Harkov a fost făcută publică pe 23 august. Apoi, canalul Telegram Fighterbomber, apropiat de Ministerul rus al Apărării, a scris că echipajul elicopterului „din anumite motive, și-a pierdut orientarea”, a trecut linia frontului și a aterizat accidental pe un aerodrom ucrainean.

Momentul când elicopterul a aterizat în Ucraina și a fost preluat de trupele speciale ucrainene. Foto: Captură video

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a raportat că elicopterul a aterizat în cadrul unei operațiuni speciale a armatei ucrainene, cu numele de cod „Titmouse”. Însuși pilotul Maxim Kuzminov, care pilota elicopterul, și-a explicat acțiunea, spunând că este împotriva invaziei ruse a Ucrainei și nu mai dorește să participe la ea. Ulterior, el a raportat că ceilalți doi membri ai echipajului sunt, probabil, morți.

Potrivit lui Kuzminov, acesta a încercat să-și convingă colegii să se predea, dar s-au speriat și au încercat să fugă după aterizare. Cel mai probabil au fost uciși de trupele ruse de la graniță.

Familia pilotului care a deturnat elicopterul a fost dusă din Rusia în Ucraina chiar înainte de începerea operațiunii speciale.

GUR a prezentat un film care conține și declarații ale pilotului și din el rezultă că operațiunea specială a armatei ucrainene sub numele de cod „Titmouse” a avut loc pe 9 august. Se presupune că GUR, pe lângă elicopterul în sine și încărcătura acestuia, a primit documentație „valoroasă” și echipament tehnic „secret”.

Pilotul este căpitanul Maxim Kuzminov, în vârstă de 28 de ani, pilot al celui de-al 319-lea regiment separat de elicoptere al aviației armatei ruse. Această formațiune face parte din Armata a 11-a a Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene a Districtului Militar de Est, cu un punct de desfășurare permanent pe aerodromul Cernigovka din Primorsky Krai.

„Am contactat oficialii serviciilor secrete ucrainene. Le-am explicat situația mea. Mi s-a oferit o astfel de variantă prin care să mi se garanteze securitatea, acte noi, compensații bănești. Am discutat despre toate aceste detalii și am început să-mi planific zborul”, a spus bărbatul care a fost prezentat ca Kuzminov în film.În ce circumstanțe a acordat interviul nu se știe. Identitatea sa nu a fost confirmată încă de surse independente.

Informațiile militare ucrainene, potrivit filmării, au organizat un coridor sigur pentru ca elicopterul să survoleze granița. Cu toate acestea, în timpul deturnării Mi-8, pilotul, după cum reiese din videoclip, a fost rănit. Încă doi membri ai echipajului „au decis să nu se predea și au murit imediat după aterizare”, a spus GUR.

Libertatea