Un post TV din Afganistan și-a trimis acasă personalul de sex feminin după ce patru angajate au fost ucise de extremiști

Un post TV din Afganistan și-a trimis acasă personalul de sex feminin după ce patru angajate au fost ucise de extremiști

O televiziune din orașul Jalalabad, aflat în estul Afganistanului, a fost nevoită să-și trimită acasă tot personalul de sex feminin, după ce patru tinere angajate au fost ucise de extremiști în ultimele luni, relatează BBC.

Malala Maiwand, una dintre victime, lucra ca prezentatoare de știri la Enikaas TV. Ea a fost asasinată la începutul lunii decembrie, pentru păcatul de a fi jurnalist. La începutul lunii martie, alte trei angajate au fost ucise. Acestea au fost împușcate mortal când au plecat de la serviciu. Birourile la care lucrau au devenit acum memoriale.

Shahnaz, Mursal și Saadia dublau dramele TV în dialectul pashto, pentru urmăritorii din estul Afganistanului. ”Ne simțim foarte rău acum, când le auzim vocile”, spune Zalmay Latifi, directorul postului. Din zece femei angajate aici, patru sunt acum moarte, notează jurnaliștii. Pentru restul, a devenit prea periculos să vină la muncă și au fost trimise acasă, pentru siguranța lor.

”Este lupta între extremiști, teroriști, și oamenii care vor să reconstruiască Afganistanul. Extremiștii nu vor așa ceva. Ei spun că femeile sunt doar pentru casă”, spune Zalmay Latifi, directorul Enikaas TV.

Jurnaliști, judecători și activiști, printre victime

În ultimele luni, orașele din Afganistan au fost lovite de un val de asasinate. Printre ținte au fost jurnaliști, judecători și activiști pentru drepturile omului, multe fiind femei. Pare un efort de a reduce la tăcere vocile progresiste și liberale din țară, mai notează jurnaliștii de la BBC.

”Suntem o familie foarte săracă, dar tatăl ei a plătit pentru educația pe care fata a primit-o. A sperat ca într-o bună zi să ne cumpere o casă, pentru că acum stăm cu chirie. A visat să facă ceva cu viața ei și să-și servească țara. Dar nu a putut face nimic din toate astea. Visurile sale au fost îngropate o dată cu ea”, spune Sima, mama Saadiei.

Multe dintre atacuri au fost atribuite talibanilor. Dar aici, în Jalalabad, Statul Islamic este cel care le-a revendicat.

Haya și Nadia prezintă un show muzical la un post de radio. Dar, din cauza atacurilor, ele nu-și mai pot realiza emisiunea. Multe femei jurnalist și-au pierdut slujbele, însă Haya este hotărâtă să se întoarcă la muncă, atunci când va putea.

”Este înspăimântător. Amenințarea este sută la sută reală. Oricând plec de acasă, am sentimentul că s-ar putea să nu mă mai întorc niciodată. Dar nu voi înceta să fac asta. Îmi voi servi țara prin munca mea”, spune Haya Habibi.

Libertatea