Un stat cere intrarea oficială în componența SUA. Locuitorii vorbesc spaniola

Un stat cere intrarea oficială în componența SUA. Locuitorii vorbesc spaniola

Pedro Pierluisi, noul guvernator al arhipelagului Puerto Rico, din Marea Caraibelor, a declarat, recent, că Statele Unite sunt „obligate moral” să încorporeze acest teritoriu după ce locuitorii săi au votat în favoarea alipirii la SUA, la referendumul din 3 noiembrie 2020, informează Hotnews, care citează Business Insider.

Guvernatorul susține că în Congresul american ar trebui promovată o lege pentru încorporarea statului Puerto Rico până la jumătatea lunii martie.

„Anticipez că va exista un sprijin considerabil pentru o lege privind statalitatea în Congres”, a precizat acesta, într-un interviu acordat presei.

Pierluisi a fost ales guvernator al teritoriului asociat Statelor Unite în alegerile din luna noiembrie 2020 și a depus jurământul în luna ianuarie. Principala sa promisiune electorală a fost aceea că va obține încorporarea teritoriului în cadrul SUA, scrie Associated Press.

Peste jumătate din portoricani vor alipirea la SUA

Referendumul pentru statalitate a trecut la limită, 52% dintre portoricani votând pentru acest lucru. Cu toate că locuitorii din Puerto Rico au cetățenie americană, ei nu pot vota la alegerile prezidențiale din SUA și nu pot avea reprezentanți în Congres.

Guvernatorul Pierluisi spune că statalitatea reprezintă cea mai bună cale pentru ca rezidenții să beneficieze de tratament egal cu americanii din statele recunoscute ale SUA.

În opinia sa, extinderea Statelor Unite prin primirea Puerto Rico în uniune „va arăta lumii că SUA îmbrățișează diversitatea, fiindcă acesta ar fi cu adevărat un stat hispanic în întregimea sa”. Susținătorii acțiunii afirmă că președintele Joe Biden este în favoarea ideii, la fel ca majoritatea democrată din Senat și Camera Reprezentanților.

Libertatea