Uniunea Europeană acuză compania AstraZeneca pentru ratarea atingerii țintelor de vaccinare

Uniunea Europeană acuză compania AstraZeneca pentru ratarea atingerii țintelor de vaccinare

Încă o problemă pentru AstraZeneca: Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă, a acuzat explicit compania farmaceutică anglo-suedeză pentru ratarea țintelor de vaccinare în Uniunea Europeană din cauza livrării cu țârâita a serurilor, scrie The Giardian.

Uniunea Europeană nu a reuşit să-şi atingă ţinta de a vaccina împotriva COVID-19 până la finalul lunii martie 80% dintre cadrele sanitare şi persoanele de peste 80 de ani. Niciunul din cele 27 state membre nu a atins acest obiectiv stabilit de Comisia Europeană.

Doar 56,7% din persoanele de peste 80 de ani și puțin peste 60% din lucrătorii din domeniul sănătății au primit un prim vaccin în medie, în UE, potrivit cifrelor actualizate săptămâna trecută. Iar numărul este chiar mai mic pentru cei care au fost complet imunizați: doar 27,4% din cei peste 80 de ani și 47% din lucrătorii din domeniul sănătății au făcut rapelul.

Compania anglo-suedeză AstraZeneca a fost învinuită în mod clar de UE pentru distribuția lentă a vaccinului Covid.

Comisar european: „Întârzierea se datorează exclusiv AstraZeneca”

„Dacă am fi primit 100% din vaccinurile AstraZeneca contractate, Uniunea Europeană ar fi astăzi la același nivel cu Marea Britanie în ceea ce privește vaccinurile”, a spus el, pentru Le Parisien. „Așadar, pot spune că problemele care le-am experimentat se datorează exclusiv eșecului AstraZeneca de a livra serurile”, a completat oficialul.

În primul trimestru, AstraZeneca a livrat doar un sfert din dozele pe care le-am comandat, în timp ce britanicii le-au primit pe toate, chiar dacă contractul nostru a fost semnat înaintea lor, în august 2020/

Thierry Breton:

AstraZeneca a reușit să livreze doar 30.000.000 din dozele promise, în condițiile în care UE aștepta 120.000.000 de vaccinuri. Una dintre cauzele problemelor este randamentul scăzut de la fabrica sa din Belgia.

Cât ar fi trebuit să livreze

Potrivit contractului semnat cu Bruxelles-ul, AstraZeneca s-a angajat să livreze blocului comunitar 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul aprilie-iunie 2021 şi un număr total de 300 milioane de doze începând din decembrie 2020.

În ciuda acuzațiilor lui Breton, autoritățile britanice au declarat că AstraZeneca nu a putut să-și îndeplinească angajamentele nici față de guvernul de la Londra, fiind livrate doar o treime din dozele datorate.

Marea Britanie și Comisia Europeană sunt în negocieri cu privire la posibilitatea producerii dozelor într-o fabrică AstraZeneca din Olanda.

  • În Marea Britanie, procentul persoanelor vaccinate cu vârsta de 80 de ani și peste a fost de 99,4% în Anglia, 98,3% în Țara Galilor și 98,6% în Scoția potrivit Office for National Statistics.

La mijlocul lunii trecute, Comisia Europeană a făcut un prim pas către un posibil proces intentat companiei AstraZeneca: o scrisoare către ce a permis un dialog cu compania, ca parte a procesului de rezolvare a disputei privind livările.

Totuși, Breton crede că o a doua țintă de vaccinare a minimum 70% din întreaga populație adultă a UE până la sfârșitul lunii august este realizabilă.

Pe 15 martie, comisarul european a anunţat că Uniunea Europeană va compensa întârzierea livrărilor vaccinurilor fabricate de AstraZeneca cu cele ale companiei Pfizer.

Ce se întâmplă cu serul?

Declarațiile lui Breton au venit înainte ca Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a declarat într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero că „este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge”.

EMA a insistat marți într-o declarație pentru agenția de presă AFP că nu a stabilit în mod clar o legătură între vaccinarea cu serul AstraZeneca și cazurile de tromboză raportate la mai multe persoane vaccinate din Europa. Dar „analiza este în desfășurare”, a informat oficial instituția, care a precizat că va anunța o decizie clară miercuri sau joi.

Libertatea