Universitatea Oxford oprește testele clinice cu vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca la copii

Universitatea Oxford oprește testele clinice cu vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca la copii

Anunțul vine la doar câteva ore după ce un oficial EMA a spus într-un interviu că există ”o legătură” între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză. Oxford a declarat că nu au apărut probleme de siguranță în cadrul testării serului la copii și adolescenți, însă așteaptă mai multe informații despre problemele rare de tromboză la adulții care l-au primit, a relatat marți Wall Street Journal, citată de HotNews.

Studiul pediatric condus de Oxford a început la jumătatea lunii februarie și are ca scop testarea vaccinului anti-Covid pe care l-a dezvoltat împreună cu AstraZeneca la peste 200 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.

Un purtător de cuvânt al Oxford a declarat marți că nu au apărut probleme de siguranță în cadrul procesului în sine, dar îngrijorări mai ample cu privire la problemele rare de coagulare la adulți au declanșat alte evaluări de reglementare în Marea Britanie și Europa pentru a investiga orice potențială legătură cu vaccinul.

Astfel, Oxford așteaptă mai multe informații de la autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, înainte de a continua administrarea vaccinului copiilor sau adolescenților în cadrul studiului pediatric, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Zeci de cazuri de tromboze au fost deja identificate în Europa, o parte a acestora ducând la decesul persoanelor vaccinate. În Marea Britanie au fost depistate 30 de cazuri și 7 decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate până în 24 martie.

EMA nu a stabilit încă o legătură între serul AstraZeneca și cazurile de tromboză

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), a declarat într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero că „este din ce în ce mai dificil să spunem că nu există o relație de cauză și efect între vaccinarea cu AstraZeneca și cazurile foarte rare de cheaguri de sânge”.

La câteva ore după declarația de marți, instituția a insistat pentru agenția de presă AFP că nu a stabilit în mod clar o legătură între vaccinarea cu serul AstraZeneca și cazurile de tromboză raportate la mai multe persoane vaccinate din Europa și să analizează acest lucru chiar în aceste zile, într-o sesiune specială.

Libertatea