Vaccinul dezvoltat de francezi, care are la bază virusul inactiv, a avut rezultate ”impresionante” în testele clinice

Vaccinul dezvoltat de francezi, care are la bază virusul inactiv, a avut rezultate ”impresionante” în testele clinice

Compania franceză Valneva cere autorizarea în Uniunea Europeană a vaccinului său anti-COVID, în contextul în care rezultatele testelor clinice, publicate luni, arată că acesta provoacă mai puține efecte secundare decât serul AstraZeneca, ambele având la bază virusul inactiv, relatează Financial Times, citat de Hotnews.ro.

Persoanele vaccinate cu serul Valneva, denumit VLA2001, au avut mai mulți anticorpi decât cele care au primit serul AstraZeneca. Dezvoltat prin tehnologia virusului întreg, inactivat, vaccinul Valneva a fost testat în comparație cu cel al AstraZeneca, nu comparativ cu grupul care a primit doza placebo.

“Răspunsul imun a fost atât impresionant, cât și deosebit de încurajator. Aceasta este o abordare mult mai tradițională a producției de vaccinuri decât cea a vaccinurilor folosite până acum în Marea Britanie, Europa și America de Nord, și aceste rezultate sugerează că acest vaccin candidat este pe cale să joace un rol important în învingerea pandemiei”, a declarat profesorul Adam Finn, dela Universitatea Bristol, cel care a condus testarea.

Peste 4.600 de persoane au participat la testele de fază trei ale vaccinului, iar rezultatele arată că au suferit mai puține efecte secundare decât după imunizarea cu AstraZeneca. Nu a fost consemnat niciun caz grav de reacții adverse.

”Aceste rezultate confirmă avantajele adesea asociate cu vaccinurile cu virus întreg inactivat”, spune, la rândul lui Thomas Linegbach, directorul executiv al companiei.

Valneva va face teste și pentru administrarea vaccinului la copiii cu vârste între 5 și 12 ani și pentru administrarea unei eventuale doze booster.

În septembrie, Guvernul britanic a anunțat ruperea contractului pentru achiziționarea a cel puțin 100 de milioane de doze, pe care îl avea cu Valneva, acuzând compania că a încălcat condițiile înțelegerii. Reprezentanții Valneva au negat acuzațiile, însă acțiunile companiei au scăzut cu 42% într-o zi.

Pe de altă parte, UE continuă negocierile cu Valneva, care va solicita aprobarea administării serului în țările blocului comunitar, după ce a depus o cerere în acest sens și în Marea Britanie.

Foto: Hepta

Libertatea