Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu AstraZeneca: „Nicio persoană nu și-a anulat programarea la rapel. Sunt 90.000 de anulări pentru prima doză”

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea cu AstraZeneca: „Nicio persoană nu și-a anulat programarea la rapel. Sunt 90.000 de anulări pentru prima doză”

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a oferit, la Digi24, noi detalii despre vaccinarea cu serul companiei AstraZeneca.

„E frustranță discrepanța măsurilor luate la nivel european, deși toți luucrează cu aceleași date științifice. Aceste recomandări diferite au decredibilizat vaccinul AstraZeneca. România nu a adoptat nicio limită de vârstă deoarece EMA nu a identicat niciun profil de risc.”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Din punct de vedere decizional ar fi fost mai simplu să stopăm termporar vaccinare sau să impunem limite de vârstă, însă nu putem lua decizii care pot influența sute de mii de persoane fără suficiente dovezi științifice”, a completat coordonatorul CNCAV.

90.000 de programări anulate pentru prima doză

Gheorghiță a spus că 200.000 de persoane au ieșit din lista de așteptare, iar 90.000 de programări pentru prima doză au fost anulate. „La rapel sunt 9.000 de persoane programate și nu este nicio anulare”, a transmis oficialul.

„Ar fi păcat să renunțăm la un vaccin care și-a dovedit eficiența”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, care a precizat că 14 aprilie e data la care începe rapelul cu serul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca.

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România pentru toate grupele de vârstă, „pentru că beneficiile depășesc riscurile”, a anunțat președintele CNCAV, după consultările de pe 8 aprilie între reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Anunțul lui Gheorghiță a venit în contextul în care mai multe țări europene, care utilizează AstraZeneca, iau în calcul folosirea altui vaccin pentru rapel, dar și după ce EMA și OMS au transmis că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.

Libertatea