Valeriu Gheorghiţă, discuţie cu autoritățile din Portugalia despre cum să impulsioneze campania de vaccinare în România

Valeriu Gheorghiţă, discuţie cu autoritățile din Portugalia despre cum să impulsioneze campania de vaccinare în România

Portugalia este o țară exemplu în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID. Prin comunicare, țara a reuşit să scadă procentul de persoane care refuzau vaccinarea, de la 40%, la doar 2%, iar autoritățile au reușit să mobilizeze întreaga țară împotriva pandemiei, se arată într-o postare publicată marți de autorități pe pagina oficială a platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, RO Vaccinare, pe Facebook.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a discutat, marţi, prin videoconferință cu Henrique Gouveia e Melo, coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, pentru a afla ce măsuri ar trebui să ia țara noastră pentru a convinge mai mulți oameni să se vaccineze, indică autoritățile pe pagina oficială RO Vaccinare, pe Facebook.

Autoritățile informează că Henrique Gouveia e Melo a apreciat modul de organizare logistică al campaniei de vaccinare din România și a precizat că Portugalia și-a axat campania de vaccinare pe trei piloni principali: leadership, campania de comunicare și organizarea efectivă a procesului de vaccinare.

”În ceea ce privește leadershipul, au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanții asociațiilor profesionale de medici, asistenți, farmaciști, precum și cu asociațiile de pacienți cu boli cronice și s-au stabilit principalele elemente de mesaj, care să fie susținute public într-o manieră unitară.” a precizat viceamiralul portughez, citat de autorități pe RO Vaccinare.

Autoritățile mai arată că viceamiralul Henrique Gouveia e Melo a reușit să moblizeze întreaga țară în lupta împotriva pandemiei, întrucât a vizitat de mai multe ori centrele de vaccinare și a interacționat cu populația, reușind să transforme campania de vaccinare într-o adevărată „campanie militară împotriva virusului”, folosind toate „armele” medicale și științifice posibile.

”Vaccinurile sunt cele care ne-au prelungit speranța de viață”

Autoritățile mai informează că scopul campaniei din Portugalia a fost de a schimba mentalitatea populației față de vaccinare, astfel că a reușit să scadă procentul de persoane care refuzau vaccinarea, de la 40%, la doar 2%.

Henrique Gouveia e Melo i-a mai spus lui Gheorghiță că dezinformare privind vaccinarea a fost combătută de toate cadrele medicale, iar portughezii au înțeles că ”nu trebuie să încurajeze mesajele împotriva sănătății”.

„Mesajul meu pentru populație a fost foarte simplu. Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă, unii de virusul periculos, impredictibil și cu efecte devastatoare, iar alții de vaccinul sigur, predictibil și eficient. Nu trebuie să ne întoarcem în trecut, ci să privim spre viitor cu încredere, având în vedere că vaccinurile sunt cele care ne-au protejat și au prelungit speranța de viață. La noi, dezinformarea a fost combătută mediatic de întreaga comunitate medicală și portughezii au înțeles că nu trebuie să susțină, să promoveze și să încurajeze mesaje împotriva sănătății și normalității.” a menționat viceamiralul Henrique Gouveia e Melo.

România se află pe primul loc în Europa la decesele zilnice asociate COVID, raportate la populație, iar cel mai recent bilanţ al vaccinării anti-COVID arată că în România au fost imunizate un număr de 6.049.777 persoane, iar 5.714.291  au primit schema completă.

Obiectivul României este să imunizeze prin vaccinare 70% din populație până în primul trimestru al anului viitor, însă calculele Organizației Mondiale a Sănătății arată că, dacă se menține ritmul din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, vom obține această acoperire abia peste doi ani şi jumătate la o acoperire de 70%.

Libertatea