Valneva anunță că vaccinul său anti-COVID intră în faza a treia de testare. Serul cu virus inactivat, „sigur și bine tolerat”

Valneva anunță că vaccinul său anti-COVID intră în faza a treia de testare. Serul cu virus inactivat, „sigur și bine tolerat”

Compania franceză de biotehnologie Valneva va lansa luna aceasta faza a treia a testelor clinice pentru vaccinul său anti-COVID, creat cu virus inactivat, după ce serul a raportat rezultate pozitive în fazele incipiente ale testelor clinice și a produs un puternic efect imun, scrie Politico.

Producătorul francez de medicamente a testat vaccinul său pe 153 de adulți cu trei niveluri de dozaj (scăzută, medie și mare) cu o vaccinare în două doze la o distanță de trei săptămâni.

Valneva a declarat că vaccinul a fost „în general sigur și bine tolerat la toate grupurile de doze testate, fără probleme de siguranță identificate de un comitet independent de monitorizare a siguranței datelor”.

Cele mai frecvente efecte adverse raportate au fost ușoare sau moderate. În plus, studiile au arătat că vaccinul produce celule T și niveluri mari de anticorpi împotriva proteinei spike a coronavirusului.

Pe baza acestor rezultate, compania a anunțat că va lansa studiile clinice de faza trei cu doza cea mai mare de vaccin.

Valneva a mai declarat că intenționează să prezinte vaccinul spre aprobare în Marea Britanie în toamna acestui an și a spus că discuțiile cu alte organisme de reglementare sunt în curs de desfășurare.

De asemenea, compania a semnat un acord cu Marea Britanie pentru 190 de milioane de doze până în 2025 într-o tranzacție în valoare de până la 1,4 miliarde de euro. Valneva a mai spus că se așteaptă să furnizeze 60 de milioane de doze până la sfârșitul primului trimestru al anului 2022.

Ministrul vaccinurilor din Marea Britanie, Nadhim Zahawi, a declarat într-o conferință că rezultatele „sunt foarte promițătoare și oferă o speranță reînnoită că un vaccin care utilizează un virus inactivat ar putea oferi o protecție puternică împotriva variantelor de coronavirus”.

Foto: Profimedia

Libertatea