VIDEO | Grecia, lovită de furtuna de zăpadă Leandros. Autostrada spre Atena închisă, capitala e sub nămeți. Alertă MAE pentru românii care pleacă spre Elada

VIDEO | Grecia, lovită de furtuna de zăpadă Leandros. Autostrada spre Atena închisă, capitala e sub nămeți. Alertă MAE pentru românii care pleacă spre Elada

Cea mai puternică ninsoare care a lovit Grecia în ultimii 12 ani a declanșat întreruperi de curent, a întrerupt transportul și a blocat oamenii în case, scrie Reuters.

Un front rece a străbătut toată țara de sâmbătă, când s-au înregistrat temperaturi de până la -20 grade Celsius în nordul Greciei, și a adus ninsoare în Atena, după o perioadă de vreme extrem de caldă. De luni, ninsoarea s-a întețit în capitala elenă.

Șeful Serviciului Național de Meteorologie, Theodoros Kolydas, a declarat că ninsoarea a fost „cea mai aprigă, din punct de vedere al intensității și volumului, din ultimii 12 ani.”

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Proper orange tree in the snow. <a href=”https://twitter.com/hashtag/%CE%9C%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Μηδεια</a> <a href=”https://t.co/vBRK0MM6cW”>pic.twitter.com/vBRK0MM6cW</a></p>&mdash; Katy Fallon (@katymfallon) <a href=”https://twitter.com/katymfallon/status/1361600405130645505?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 16, 2021</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

În orașul Kapandriti, la câțiva kilometri nord de capitală, zăpada a acoperit drumurile și vehiculele. „Nu am (văzut) acest lucru de 10, 12 ani. Este multă zăpadă.”, a spus Panagiotis Oikonomou, în timp ce își curăța intrarea casei cu o lopată.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>The heaviest snowfall to hit Greece in 12 years triggered power cuts, disrupted transport and trapped people in their homes on Monday.​ <a href=”https://t.co/hZZiy04j5o”>https://t.co/hZZiy04j5o</a></p>&mdash; Reuters Science News (@ReutersScience) <a href=”https://twitter.com/ReutersScience/status/1361348320501841924?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 15, 2021</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

S-au raportat întreruperi de energie electrică în Grecia continentală și pe insulele de pe coasta de est a acesteia, care au fost lovite de vânturi puternice, a raportat principalul operator de rețea electrică.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Athens looks pretty good with some snow! <br><br>???<a href=”https://twitter.com/hashtag/greece?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#greece</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#χιονι</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#μηδεια</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/SnowDay?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#SnowDay</a> <a href=”https://t.co/Od1OJddocS”>pic.twitter.com/Od1OJddocS</a></p>&mdash; Evan Levine (@LevineRx) <a href=”https://twitter.com/LevineRx/status/1361223959191166977?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 15, 2021</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Cel puțin șase persoane au trebuit să fie salvate din zăpadă de duminică, au comunicat pompierii. Autoritățile au închis scurte secțiuni de autostrăzi și au făcut apel la populație să evite călătoriile neesențiale.

Alertă MAE pentru românii care merg în Grecia

Autoritățile elene au decis interzicerea circulației rutiere, de orice tonaj, pe tronsonul de autostradă cuprins între orașul Lamia și capitala Atena (cca. 150 de km), în intervalul 15.02.2021 (orele 19:00) – 16.02.2021 (orele 19:00).

Măsura poate afecta traficul greu care se desfășoară prin punctul de trecere a frontierei bulgaro-elene Kulata -Promachonas, putând fi restricționată intrarea pe teritoriul Greciei, în acest interval, pentru transportatorii rutieri care au ca destinație sudul țării.

Foto: Twitter / @st3ph4ngr·1h
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images
Foto: Twitter
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106774035) și Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Serviciul meteorologic a emis luni o avertizare de vreme severă, deoarece frontul rece Medeea și furtuna Leandros persistă până miercuri, deplasându-se mai spre sud, inclusiv spre insula mediteraneană Creta.

Libertatea