VIDEO | Imagini apocaliptice în Indonezia și Timorul de Est. Inundațiile puternice și alunecările de teren au ucis zeci de oameni

VIDEO | Imagini apocaliptice în Indonezia și Timorul de Est. Inundațiile puternice și alunecările de teren au ucis zeci de oameni

Inundațiile puternice provocate de ploile torențiale au ucis duminică, 4 aprilie, 41 de persoane pe insula indoneziană Flores, a anunțat Agenția de gestionare a dezastrelor BNPB, în timp ce micuţul stat vecin, Timorul de Est, a raportat trei decese, printre care al unui copil de doi ani relatează CNN.

Cel puţin 49 de familii au fost afectate de inundaţii şi de alunecările de teren în estul arhipelagului indonezian, conform autorităților. Cel puțin 27 de persoane erau încă dispărute.

„Zeci de case au fost înghiţite de noroi în satul Lamanele … casele localnicilor au fost luate de viitură”, a precizat un purtător de cuvânt al Agenţiei indoneziene pentru managementul dezastrelor cu privire la situaţia din partea estică a insulei Flores.

Pe insula Adonara, la est de Flores, un pod s-a prăbuşit iar echipele de intervenţie se luptă cu ploaia torenţială, vântul puternic şi valurile mari.

În statul vecin, Timorul de Est, un copil de doi ani şi alte două persoane au murit în urma unei alunecări de teren produsă la marginea capitalei Dili, conform declaraţiilor unui martor al dezastrului, citat de Reuters. Deocamdată nu există un bilanţ oficial al victimelor.

„Ploile abundente și apa care s-a revărsat au inundat casele oamenilor și au luat, de asemenea, viața mai multor persoane”, a declarat vicepremierul din Timorul de Est José Reis într-un comunicat.

„Există drumuri care s-au prăbușit, copacii au căzut și au făcut dificil accesul în anumite zone”, a spus el, precizând că este cea mai gravă calamitate care a lovit Timorul de Est în ultimii 40 de ani.

Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă iar palatul prezidenţial din Dili a fost inundat de ploile ce au început de sâmbătă seara. Postările pe reţelele de socializare arată clădiri prăbuşite şi automobile înghiţite de ape.

Prognozele meteorologice continuă să fie îngrijorătoare. Agenţia meteorologică indoneziană a raportat că un ciclon tropical se apropie de Strâmtoarea Savu (dintre partea sudică a provinciei Nusa Tenggara şi coasta de nord a Timorului de Est), aducând precipitaţii puternice şi intensificări ale vântului.

Flash Flood in East FloresIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Fotografii: EPA

Libertatea