Vlad Voiculescu a explicat care este noul mod de calcul al ratei de incidenţă COVID. „Este foarte simplu”

Vlad Voiculescu a explicat care este noul mod de calcul al ratei de incidenţă COVID. „Este foarte simplu”

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus într-o conferință de presă la Palatul Victoria că noul mod de calcul al ratei incidenţei cazurilor COVID se va calcula la 14 zile, „începând cu a treia zi în urmă, pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate”.

„Este foarte simplu. Este de asemenea 14 zile, de aceea se numește incidența la 14 zile, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă, pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate”, a afirmat Vlad Voiculescu în conferința de presă, susținută la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul sănătății a precizat că „durează 48 de ore, cu aproximație, ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un județ sau altul. Este atât de simplu”.

„Diferența nu este fenomenală, este una care întârzie adoptarea unor măsuri”, a mai afirmat Vlad Voiculescu.

De ce s-a schimbat modul de calcul al ratei de incidență

Luni, 22 martie, secretarul de stat Andreea Moldovan explica faptul că „datele pe care le folosim necesită periodic o actualizare sau o updatare”.

Din acest motiv, „am convenit să calculăm rata de incidență luând în calcul 14 zile, dar care se opresc cu trei zile anterior momentului vorbirii, tocmai pentru ca acele cazuri pe care noi le luăm calcul să fie alocate şi cazurile raportate corespunzător”, a mai spus Andreea Moldovan încă de luni, la finalul ședinței care a avut loc la Ministerul Sănătății și la care au participat specialiști ai INSP şi DSP, discuția fiind axată pe criteriile de carantinare.

Libertatea