Voiculescu, despre vaccinarea cu AstraZeneca în România: Astăzi vom avea o decizie

Voiculescu, despre vaccinarea cu AstraZeneca în România: Astăzi vom avea o decizie

Declarațiile Ministrului Sănătății vin în contextul în care mai multe țări europene, care utilizează AstraZeneca, iau în calcul folosirea altui vaccin pentru rapel, dar și după ce OMS a transmis că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.

„Este o discuție încă în curs, vom avea o decizie în cursul zilei de astăzi, într-un grup de lucru”, a declarat Vlad Voiculescu la sediul ministerului Sănătății, după videoconferința online susținută în această dimineață alături de reprezentanți ai INSP, CNCAV şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului, fără să ofere alte detalii.

Pe 6 aprilie, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, a declarat că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză.

Întrebat de Libertatea despre poziția României în legătură cu acest vaccin, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a spus că țara noastră va aștepta comunicatul oficial al Agenției Europene a Medicamentului și recomandările acesteia referitoare la AstraZeneca, înainte de a se lua o decizie.

Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat pe 7 aprilie că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca.

Apoi, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.

Astăzi, 8 aprilie, a avut loc o videoconferință online susținută de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în legătură cu folosirea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca în România, au declarat surse medicale pentru Libertatea.

Libertatea