World Vision: Aproape un milion de elevi fără acces la internet au pierdut 24 de săptămâni de şcoală

World Vision: Aproape un milion de elevi fără acces la internet au pierdut 24 de săptămâni de şcoală

Organizaţia World Vision România susţine că 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscrişi la şcolile din mediul rural, nu au făcut şcoală online, informează Agerpres.

Aproape un milion de elevi care nu au avut acces la internet în ultimul an au pierdut 24 de săptămâni de şcoală, iar riscurile ca rata de abandon şcolar să înregistreze „creşteri-record” sunt foarte mari, precizează World Vision România.

„La un an de la declararea oficială a pandemiei şi de la prima zi în care şcolile din România s-au închis, iar educaţia s-a transferat în online, aproape un milion de copii înscrişi în învăţământul preuniversitar din mediul rural se află în faţa unui moment critic”, susţine World Vision România.

Potrivit organizaţiei, 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscrişi la şcolile din mediul rural, nu au făcut şcoală online.

Conform organizaţiei, elevii nu au putut face şcoala online din următoarele motive:

din cauza problemelor financiare, familiile lor nu le-au putut asigura un smartphone sau un calculator cu care să lucreze; nu au avut conexiune la internet profesorii nu au fost pregătiţi să predea şi să-şi examineze elevii online; nu au avut un loc acasă unde să participe la lecţiile online.

Cel mult 70% dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunităţi din mediul rural au participat la evaluarea naţională, însă jumătate din elevii care au participat la examenul de evaluare naţională au obţinut note sub 5 la matematică.

Efectele pandemiei au fost resimţite inclusiv de familiile acestor copii. În vara anului trecut, 60% dintre părinţi nu au lucrat, iar 50% dintre familii nu au avut alimente şi produse de bază, arată organizaţia.

La începutul anului 2021, în continuare 237.000 de elevi nu aveau acces la internet şi 287.000 de elevi nu aveau echipamente pentru şcoala online.

După decizia de redeschidere a şcolilor, peste 80% dintre profesori încă spun că au nevoie de formare în domeniul educaţiei digitale, doi din trei profesori afirmă că este necesar un ghid standardizat pentru educaţie remedială, iar aproape jumătate dintre profesorii din mediul rural care au răspuns unui sondaj al Fundaţiei World Vision România consideră că elevii lor au pierdut din materie în pandemie.

Libertatea